Nike Stefan Janoski vs. Vans Old Skool – melyik való a deszkára?

Két ikon. Kér olyan modell, amiket a gördeszkázás szerelmesei már tökéletesen ismernek, és amik már nem egyszer és nem kétszer voltak a gyűjteményük részei. Két olyan sziluett, ami meghódította az utcákat. Hiszen a Nike Stefan Janoski és a Vans Old Skool ma már nem csak a deszkásoké. Olyan tornacipők, amik örökre beírták magukat a városi divat kánonjába és minden nap látjuk őket a streetwear rajongók lábán. Az első pár deszkás cipőd után kutatsz, vagy már évek óta gondolkozol a kérdésen – vajon melyik kultikus modell a jobb?! Ideje leszámolni a kétségekkel. A Sizeernél górcső alá vesszük a híres deszkás cipőket, hogy egyszer s mindenkorra eldőljön, melyik a legjobb a deszkára. Be our guest.

Nike Stefan Janoski

Vans Old Skool

Egy legenda tervezte: Nike Stefan Janoski

Ahogy a modell neve is mutatja, a Janoski nevével szignózott tornacipő a gördeszkás világ legendájának saját projektje. Az ismert és nagyra tartott sportoló saját szakmai tudását és sok éves tapasztalatát használta fel, hogy egy olyan cipőt alkosson, amelyik tökéletesen megfelel a deszkások szükségleteinek. Hogyan történt ez? A Nike márka maga kereste meg Stefan Janoskit, arra számítva, hogy az útmutatásával és a vezetékneve felhasználásával olyan modellt tervezhetnek, aminek köszönhetően a brand pillanatok alatt meghódítja a deszkás piacot. Ez így is történt. A cipő rögtön sikeres lett, és kivívta magának az „azonnali klasszikus” címet. Nemcsak vagányul néz ki, de a deszkás is remekül teljesít. De Janoski semmilyen kompromisszumba nem akart belemenni. Nem nyugodott addig, amíg a cipő nem volt teljesen olyan, amilyennek ő megálmodta. Vagyis milyen? A legendás deszkás tornacipő felsőrésze egyszerű felépítésű, puha velúrból készült, és remekül illeszkedik a lábfejhez. Ha jobban szereted, választhatod a vászonból készült változatot. A cipőnek masszív gumitalpa van, halszálkaszerű futófelülettel. Pontosan ez biztosítja a jellegzetes tompítást. A nagyon rugalmas guminak köszönhetően tökéletesen tapad, és jó deszkaérzést biztosít. Az egyszerű, klasszikus stílus fantasztikusan beleillik a deszkás stílusba. Jól hangzik? Tudvalevő. Akkor ideje megvizsgálni a kaliforniai brand konkurens termékét.

Az első ilyen cipő: a Vans Old Skool

A cipő, amelyik megváltoztatta a gördeszkás cipők történelmét, 1977-ben debütált. OK, és mitől olyan fontos ez a cipő? A Vans Old Skool, ami kezdetben a „Style 36” név alatt futott, az első deszkás cipő volt, amit bőr panelek gazdagítottak – mindez a nagyobb tartósság kedvéért. Igazából azt mondhatnánk, hogy a Vans #36 a mai bőr deszkáscipők előszele volt! Ha nem lett volna ez a forradalmi megoldás, nem lenne ma a zseniális velúr Nike Stefan Janoski sem. És ezzel még nincs vége a meglepetéseknek. Az Old Skool az első olyan Vans cipő, amelyiken szerepelt a mára már kultikus csík, ami a brand szimbólumának számít. Az úgy nevezett „jazz triple” eleinte Paul Van Doren véletlenszerű rajza volt. Ma már senki nem tudja enélkül elképzelni az Old Skoolokat! Ez a cipő szinte rögtön a márka legismertebb modellje, a Vans Authentic riválisává vált, 1990-re pedig már elnyerte a legendás státuszt. A gördeszkások megszerették az univerzális és praktikus felépítést. A sok-sok panel segíti, hogy a tornacipő illeszkedjen az egyéni igényekhez. A testreszabása hamarosan már a modell hagyományai közé tartozott, és a brand a mai napig számos kollabbal büszkélkedhet – pl. a Marc Jacobs divatházzal vagy a Supreme márkával, amik eredménye limitált kiadású Vans Old Skool modellek lettek. A deszkázás rajongói azonban nemcsak a cipő legendás megjelenése miatt választják. Sokat nyomnak a latba a megbízható megoldások is, amiknek köszönhetően már 40 éve biztosít kényelemről deszkázás közben. A cipő velúr panelein kívül vastag gumitalp gondoskodik a maximális tapadásról.

Nos, akkor hogy – melyik lesz a legjobb?

Sem az egyik, sem a másik! A Vans Old Skool tökéletessége és innovatív megoldásai nélkül valószínűleg nem lenne a Nike Stefan Janoski. A Vans taposta ki az utat az oregoni brand későbbi modelljének. Ami igazán egyedivé teszi, az a tény, hogy egy legendás deszkás útmutatásának megfelelően készült. Ki ismerhetné jobban a deszkások igényeit, mint Janoski? Mi következik mindebből? Egyszerű! Attól függetlenül, hogy melyik kultikus modellt választod, biztos lehetsz benne, hogy jó választás lesz. A Nike Stefan Janoskit és a Vans Old Skoolt keresd a Sizeernél.

×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]