Nike Air Max vs. Air Force – a streetwear óriások párbaja

Két kultikus modell, mely legendás kényelmet nyújt és véget nem érő viták arról, hogy melyik a jobb. Ahogy régen a Csillagok Háborúja és a Star Trek rajongói, vagy az Eminem és 2Pac fanek harcoltak egymással, úgy feszülnek most egymásnak a streetwear szerelmesei, hogy melyik Nike a jobb. Az Air Max vagy az Air Force széria a menőbb és megbízhatóbb? És egyáltalán, lehet a kettő közül választani? Mielőtt a ringbe küldjük a riválisokat, nézzük meg őket egy kicsit közelebbről!

Nézd meg a Nike Air Force-t

11990 FT

10191 FT

19990 FT

11891 FT

15990 FT

13591 FT

23990 FT

14441 FT

19990 FT

15990 FT

18990 FT

16990 FT

23990 FT

18691 FT

23990 FT

20391 FT

A klasszikusok nyomában

Az Air Force története 1982-ben kezdődött – pontosan ekkor dobták piacra és úgy reklámozták mint a cipő, ami végre megoldja a kosarasok gondjait. Az ugrások, kifutások és hirtelen irányváltások miatt a játékosok korábbi cipőik egyszerűen szétestek. A Nike Air Force 1-et nem ilyennek szánták – tartósra, strapabíróra, megbízhatóra, mindemellett pedig fantasztikusan kényelmesre tervezték. Tervezője, Bruce Kilgore ötvözte a Nike kosaras hagyományait az akkor korszerűnek számító Air technológiával, vagyis a talpa rejtett légpárna rendszerével. Először a Michelin figura mintájára akarta elkészíteni, de végül a trekking cipőkből merített, valamivel durvább formavilág mellett döntött. Így született meg a tökéletesen közismert cipő, amelyik nevét az elnöki különgépről kapta. Az első Air Force fehér volt, szürke betétekkel, és a Philadelphia 76ers, Los Angeles Lakers és Portland Trail Blazers klubok akkor népszerű játékosai reklámozták. Habár a kosárpályákra készült, gyorsan népszerűvé vált az utcákon is – különösen a New York-i Harlem tartotta nagy becsben, vagyis a csapat, amelyik a cipő otthonának tartotta magát. Nemcsak az amerikai sneakerheadek, hanem a rapperek is megszerették a Nike Air Force lépőjét. Annyira kultikussá vált, hogy még dalt is írtak róla! A rendkívüli népszerűség titka nemcsak a kényelem, hanem a jól kitalált reklámkampány is volt. Az első fehér Air Force cipőt igazán ravaszul reklámozták, valami egyedi és igazán különlegesként, ezért a következő verzióját úgy vezették be, hogy a lehető legkevésbé nyúltak a felsőrész profiljához. Ez a stratégia a mai napig kitart, a gyártó folyamatosan figyel a jellegzetes look megőrzésére, és senkinek nem hagyja elfelejteni, hogy minden a kosárlabdától indult. A trendek változtak, az Air Force népszerűsége pedig nőtt, ezt az egyszerű cipőt a népszerűségi lista elejére repítve. A sneakerheadek nemcsak a kényelméért és a megbízhatóságáért szerették, ami a legnehezebb helyzetekben is bizonyított a kosarasok körében, hanem a fantasztikus retrolookért is, ami nosztalgikusan az utcai divat kezdeteihez kötődik.

Véget nem érő forradalom

Az öt évvel fiatalabb Air Max 1987 márciusának végén debütált, noha nem problémamentesen. Minden a fejlődés iránti igénnyel kezdődött. Az Air Force premiere után a márkának még mindig hiányzott valami erős, jellegzetes, egy vezető modell, amelyik nemcsak az Egyesült Államokban válhat népszerűvé, hanem világszerte. A tervezők nem sejtették, hogy a 90-es évek közepén az AF1 Európában is elnyeri a kultikus jelzőt, ezért 1982-ben egy új, forradalmi ötlet után kezdtek kutatni. A csapat (aminek részét képezte többek között Bruce Kilgore és Tinker Hatfield is) elkezdett valami friss, új dolgon munkálkodni, ami a sportolókat (és nem csak őket) a márka egészéhez láncolhatja majd hozzá. Az ötlet egészen hamar jött – az ultrakényelmet biztosító, megbízható légpárnát mutassuk meg a világnak, ahelyett, hogy elrejtenénk! Így született meg a cipő, amelyik talpában volt egy speciális rés, amelyen keresztül határozottan jól látható volt, hogyan viselkedik a légpárna mozgás közben. Ez egy annyira forradalmi megoldás volt, hogy a Nike marketingesei egyenesen ellenezték, mert tartottak a túlzott mértékű reklamációtól és károsodásoktól. Voltaképpen a tervezők maguk sem hittek a cipőben a végletekig, mert munkaidő után dolgoztak rajta, és inkább csak kíváncsiságból, mint valós igényből adódóan. Az eredmény aztán mindenkit meglepett. Az Air Max szinte rögtön a premierje után igazi sztár lett – hihetetlenül kényelmes, fantasztikusan rugalmas, lenyűgöző, városi lookkal. Nemcsak a sportolók szerették meg, hanem az amatőrök is, de a streetwear rajongói is megőrültek az univerzális és trendi, modern dizájnért. A Nike vette a jeleket és új, még jobb cipőkkel jött ki. A 80-as években megszületett a következő Air Max modell (AM2), ami azonban nem örvendett akkora érdeklődésnek. Végre eljött a mára már kultikussá vált cipő ideje 1990-ben – a cipőé, amelyik meghozta a márkának az áhított világhírt. A láthatóvá tett légpárna nemcsak az Air Max széria, hanem maga a Nike ismertetőjegyévé, a stílus és az innováció szinonimájává vált. A brand ezen az úton haladt tovább, újdonságokat tervezett, további megoldásokat használt fel és kísérletezett az egyre nagyobb kényelem szolgálatába állva, ami az egész cég elsődleges céljává vált.

Óriások a ringben!

A Nike Air Max vs. Nike Air Force párbaja igazából egy dolgot jelent: a klasszikus és a korszerű örök harcát. A két cipőcsalád egy azon, kosaras tőről fakad, és Bruce Kilgore alakja is összekapcsolja őket. Ugyanolyan kényelmesek, mert ugyanazokat az előnyöket aknázzák ki – a Nike Air technológiát, amit a 70-es évek óta alkalmaz a brand. A különbség köztük – vagyis a két streetstyle trend között – attól függ, hogy mit értünk a legfelsőbb szintű kényelem alatt. Az Air Force széria, habár ugyanúgy korszerűsödik az idő múlásával, egyértelműen sokkal inkább a hagyományokra és dizájnos részletekre helyezi a hangsúlyt, mint az újdonságokra. Ez a cipő vizuálisan fix, nem változik és tökéletesen klasszikus. Az, ami régen bevált, ma is megbízható, a múlthoz és a legenda születéséhez való kötelékek pedig mindig friss formában jelennek meg. Az Air Max pedig egy tipikusan modern, kísérletezéseken alapuló lépő. Itt minden a forradalomtól indult és forradalmi is marad, a következő Air Max változatok pedig azt bizonyítják, hogy a tervezők azon munkálkodnak, hogy minden következő modell bombaként robbanjon a sportcipő világban. Tehát úgy tűnik, hogy a Nike Air Force és az Air Max között dúló háborúnak nincs és nem is lesz győztese – ami viszont van, az két különböző megközelítés, a klasszikus és a modern, és egyiket sem lehet jónak vagy rossznak nevezni. Egyszerűen csak mások.

Nézd meg a Nike Air Max kollekciót

32990 FT

16991 FT

33990 FT

20391 FT

25990 FT

22091 FT

39990 FT

23791 FT

44990 FT

27191 FT

35990 FT

27191 FT

31990 FT

27191 FT

49990 FT

29741 FT

×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]