A sneakerheadeknek eltérő az ízlése - pontosan ezért olyan fontos, hogy legyen miből válogatniuk. Ám a trendek hiába változnak, a technológia hiába fejlődik, vannak olyan modellek, amelyek már évek, sőt akár évtizedek óta a topon vannak. Az egyik közülük a „nomád”, vagyis a híres adidas NMD, feltétlenül a legendás, régebbi R_1 verzióban. A sokak által választott és imádott cipő már állandó szereplője a városi tájképnek. De mitől annyira különleges? Ennek több oka is van!


Egy runner... nem futáshoz


Bár nem gyakran beszélnek róla, érdemes tudni, hogy az R széria nem az egyetlen „nomád” változat. Hiszen a szuperkényelmes adidas NMD-khez tartozik a városi CS (vagyis City Sock) család és a futurisztikus XR is, sőt... még a trail cipők is. Az azonban tagadhatatlan, hogy nem ők a leghíresebbek! Az utcai divat rajongói valami egészen másba szerettek bele, és nem is lehet csodálkozni ezen a vonzalmon. Noha minden NMD széria függőséget okozó kényelmet és remek lookot biztosít, a köztudatban leginkább az R család sportcipői vannak benne. Honnan jött a jellegzetes, rövid név? Egyszerű - a running szóból ered! Ezzel akarta a brand megmutatni a célt, aminek a cipő megalkotásánál szentelte magát. Gyorsan kiderült azonban, hogy sokkal jobban tetszik a sneakerheadeknek, mint a futóknak, így a modellt alapértékeit megőrizve a városi outfitekhez illővé formálták. Ez a megoldás meglepően eredményes volt, a sportos look és a streetwear lazaság kombinációja pedig hamar meghódította a stylistok szívét! Az NMD R ma már elsősorban egy szuperkényelmes sportcipőt jelent, mely mindig és mindenhol helytáll, sőt mi több, mindenhez passzol. Remekül mutat mind farmerrel, mind melegítő nadrággal, egységes, mindig trendi egészet alkotva. Egy ilyen szett által nyújtott kényelem egyszerűen felbecsülhetetlen!


Annyira hasonló, mégis olyan más


Szeretnéd megvenni az első R szériás „nomádodat”? Tökéletes döntés! Amikor véleményeket olvasgatsz róla vagy az értékeléseit nézegeted, akkor viszont biztosan hamar rájössz, hogy... a modellnek két verziója van. Az R1 és az R2, melyek csak látszólag egyformák. Valójában jelentős különbségek vannak köztük, amiket már első ránézésre könnyű észrevenni. Mindenekelőtt, a „nomád” újabb verziója még inkább minimalista, mint az elődje. Már az első adidas NMD is eléggé takarékos volt megjelenés terén, ami egyébként kimondottan jó pont volt. Talán éppen ez vezérelte a tervezőket, amikor az R_2-n dolgoztak, melyet szokás kissé... aszketikusnak is nevezni. Vajon bevált ez a hozzáállás? A vélemények eltérnek. Sok profi - stylistok, az utcai divat ismerői, de olyan sneakerheadek is, akik már évek óta foglalkoznak a városi stílussal - magabiztosan állítja, hogy bár mindkét verzió kényelmes, mégis... az első a jobb! A klasszikus megoldások és a retró érzéssel megspékelt, durva look sokkal jobbnak bizonyult, mint a minimalizmus és a futurizmus mixe, mely oly jellemző az R_2-re - éppen ezért választja rengeteg streetwear rajongó a régebbi „nomádot”.

A kockák és a fűző körüli... felfordulás


Mi győzött meg tényleg mindenkit az NMD R_1-ről és intézte úgy, hogy az új verzióját mérsékelt optimizmussal fogadják? Le sem lehetne tagadni, hogy az „egyesben” volt valami ellenállhatatlan báj, mely helyből hódított. A modell stílusának egyik legerőteljesebb ismertetőjegye a külsőtalp egyenetlen felülete volt, ami már messziről is látszott. Nemcsak jellegzetes kiegészítő volt - határozott, szentimentális kapcsolat fűzte őket a még idősebb sportcipőkhöz, vagyis a Boston Super-hez, a Rising Star-hoz és a Micropacer-hez. A streetwear szerelmesei „kockáknak” becézték és bár az R_1 premiere után tréfák tárgyát képezték, hamar az egész cipő stílusának meghatározó elemei lettek. Nem is csoda - tényleg nagyon különlegesek! Sok sneakerhead volt már hálás értük, és egyébként is pontosan ezeknek a kockáknak köszönhető, hogy a cipő annyira egyedi megjelenésű! Éppen ezért, amikor megjelent az adidas NMD R_2, melynél csak a felsőrész belső oldalánál maradt egy darab, trapéz alakú elem, a széria rengeteg rajongója firtatta: „hova lettek a kockáim?”. De nem ez az egyetlen ok, amiért a streetwear szerelmesek szeme még mindig inkább az „egyesen” akad meg. Van még egy részlet, ami a korábbi verzió felé hajt, ez pedig a fűző - a cipő premierének idején - teljesen normálisnak számított, most pedig trendin kötődik ahhoz a kialakításhoz, ami régen volt. Mi benne annyira különleges? A titok a hosszú cipőfűző, amit át lehet húzni egy plusz fűzőlyukon, ami egy speciális betéten van. Ez az apró részlet volt viszont pont az, ami annyira jellegzetessé tette a szériát, hogy a hiánya egyből szemet szúrt a rajongóknak. Egy másik részlet a nyelv volt - ami széles és klasszikus volt, ma pedig duplán stílusos, tekintettel a dad shoes-trendre.

A kényelem, amit a legjobbak teszteltek


De az adidas NMD R_1 nemcsak a kockákat és a fantasztikusan dizájnos felsőrészt jelenti, melyben a trendi retró részletek a minimalizmussal keverednek. Komfortot is jelent, mely a profi sportolóknak készült - komfortot, melynek köszönhetően annyira kényelmes a „nomád” a mindennapokon. Mi áll a hátterében? Elsősorban a talpban lévő Boost rendszer - az adidas vezető technológiája, mely a világ egyik legjobb vegyipari vállalatával, a BASF céggel való együttműködésből született. Mi az innováció lényege? Semmi más, mint az ezernyi kis kapszulába zárt speciális hab, melyeket a talp rejt. Pontosan neki (illetve a speciális elemnek, a különleges EVA habnak) köszönhetően válik minden lépés rugalmassá, a rezgések többségét pedig - elnyeli. A tompítás biztonságot nyújt az ízületeknek, ami pedig egyben hozzájárul kényelmedhez. Egy szó, mint száz - ebben a cipőben még messzebbre jutsz! De a kényelmet nemcsak a tökéletesen megtervezett talp biztosítja, hanem a felsőrész is. A futóknak szánt, légáteresztő hálóból készült elem, mely tökéletesen elvezeti az izzadtságot és segít szabályozni a hőmérsékletet. De van még egy szövetségesed, aki segít, amikor átszeled a várost - az antibakteriális Ortholite betét, melynek köszönhetően még a leghosszabb városi túra is fantasztikus, ugyanakkor biztonságos kaland lesz. Éppen ezért szerettek bele a streetstyle szerelmesei az adidas NMD R_1-be - a klasszikus lookot és modern kényelmet biztosító sportcipőbe. Tényleg kivételes!

[script]$(document).ready(function() {$(window).scroll(function() { if ($(window).width() > 1024) {if($(this).scrollTop() >= $('.b-footer').offset().top - 1000) {$('.sidebar').addClass('is-sticky');} }}); });[/script]
×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]