Hogyan tisztíts bőrcipőt?

Bőrcipőt tisztítása

Egy bőrcipőben már eleve van valami elegáns - ezt minden sneakerhead tudja! A minőséget és a stílust, mely kéz a kézben jár a tartóssággal, a városi divat szerelmeseinek újabb és újabb generációi már évtizedek óta imádják. Ahhoz, hogy a kedvenc sneakered megőrizze tökéletes külsejét, emellett pedig tartsa Veled a lépést, tudnod kell, hogyan ápold. A mindennapos ápolás alapja természetesen a tisztítás... a bőrnek ilyen téren különleges igényei vannak. Ismerd meg őket és gondoskodj a cipődről, ő pedig tökéletes megjelenéssel fogja meghálálni az elkövetkező szezonokban.

Kérdés az anyag

Honnan kezdjük? Mielőtt elszaladsz a boltba a megfelelő tisztító szerért vagy többé-kevésbé bevált tippek után kezdesz kutatni a neten, először is győződj meg róla, hogy... mit is hordasz igazából. Régóta köztudott, hogy nem minden bőr egyforma és a különböző típusú anyagoknak különböző igényei vannak. Szóval honnan tudod, hogy a Tied miből készült? A legegyértelműbb a barkás bőr - fénye és simasága nagyon jellegzetes. Az ilyen sneakerek nincsenek oda a vízért, viszont nyugodtan tisztíthatod őket egy nedves szivaccsal. Teljesen másképp néz ki a dolog a nubuk vagy velúr bőr esetében - ezek az anyagok egyáltalán nem tűrik a nedvességet, emellett pedig kefével rendszeresen tisztítani kell őket, hogy mindig jól nézzenek ki.

Nyári ügyek

Az, hogy hogyan kell egy cipőt tisztítani, nagy mértékben függ a szennyeződés fajtájától is - az pedig, magától értetődően, az évszaktól. Tavasszal és nyáron a leggyakoribb probléma a por, ami az utcáról a sneakerre kerül és kiül a felületére. Ehhez pedig, attól függetlenül, hogy milyen bőrből készült a cipőd, jól fog jönni egy gumis végű, puha sörtéjű kefe. A segítségével a legtöbb nyári szennyeződést kiszedheted. A kefélésnek ugyanakkor finomnak kell lenni, különösen a nubuk vagy velúr cipők esetében, ugyanis a rosszul kezelt kis szálak egyszerűen kihullhatnak, amivel végül nem túl esztétikus foltokat eredményezhetnek. Hasonlóan tisztíthatod a barkás bőrből készült sneakert, habár ebben az esetben beválik egy kissé bevizezett, pamutos szivacs is. Amikor megtisztítottad a felsőrészt, ne felejtkezz el a talp oldaláról sem, főleg akkor, ha fehér, aztán pedig tedd félre a cipőt száradni - mindenképp szellős, fénytől védett helyre.


Téli ápolás

Amikor véget ér a nyár és beköszönt az ősz, nehéz napok várnak a cipőnkre. A por feledésbe merül - és helyét átveszik az igazi kihívást jelentő víz- és sárfoltok, de a leszórt utakról származó só is. Éppen ez az utolsó lehet igazán veszélyes a stílusos felsőrész számára! A só erős reakcióba lép a bőrrel, és visszafordíthatatlanul tönkreteszi cipőnket. Éppen ezért nélkülözhetetlen a megfelelő és precíz technika a cipő tisztításához. Kezdd úgy, mint máskor - a felsőrész kikefélésével és az első ránézésre jól látható sárdarabok eltávolításával. A barkás bőrből készült sneakeren átmehetsz egy szappanos vízzel benedvesített szivaccsal - a gyerekszappan például jó ilyen célra. A komolyabb, makacsabb szennyeződésekhez azonban jobb lesz egy egy speciális tisztítószer, amilyet a márka ajánl - sampon vagy hab. Az ilyen termékek a lehető legjobbak a velúr- és nubuk cipő tisztításához is - megbízhatóak és finomak.

Gondoskodj a védelemről!

Ahogy mondani szokták, a megelőzés a legjobb védelem! Ez igaz is, de a bőrcipők esetében ennél tovább is mehetünk: a megelőzés azért is fontos, mert időnként utólag már hiábavaló. Néhány szennyeződés, amilyen a só vagy a homokos sár okozta piszok, nem éppen esztétikus foltokat és karcolásokat hagyhat maga után, amiket aztán nem olyan könnyű kitisztítani... vagy egyáltalán nem is lehet. Szerencsére megvédheted a visszafordíthatatlan károsodástól a kedvenc bőr sneakered. Hogyan? Elsősorban a felsőrész rendszeres impregnálásával. A jól megválasztott impregnálószer - a barkás, velúr vagy nubuk bőrhöz való - megvédi a cipő felületét a szennyeződésektől és a nedvességtől. A védő réteg bírja egy ideig (a gyártó által meghatározott időszakban), de ahhoz, hogy a cipőd mindig biztonságban legyen, érdemes legalább hetente egyszer megismételni a műveletet. Mindenképp impregnáld le a bőr sneakert a szezon végén is, amikor elrakod a szekrénybe. Ennek köszönhetően, amikor néhány hónap múlva kiveszed a szekrényből, még mindig úgy fog kinézni, mintha új lenne.


Nézd meg a legnépszerűbb bőr cipőket

8990 FT

6990 FT

8990 FT

6990 FT

8990 FT

7990 FT

8990 FT

7990 FT

11990 FT

7990 FT

12990 FT

7990 FT

15990 FT

9990 FT

15990 FT

9990 FT

11990 FT

9990 FT

12990 FT

10990 FT

14990 FT

11990 FT

15990 FT

11990 FT

16990 FT

11990 FT

20990 FT

12990 FT

18990 FT

12990 FT

18990 FT

12990 FT

×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]