Mi az a snapback?

Az angolból átvett snapback, vagyis szó szerint „hátul rögzített” sapka a baseballsapkák népszerű típusa, mely ellentétes a fullcappel, amelyiknek nincs szabályozó pántja. A snapback-ek annak köszönhetően, hogy könnyen hozzáilleszthetők a sapkát viselő fejméretéhez, általában egy vagy két méretben elérhetőek, ellentétben a széles méretsorral készített fullcapekkel. Érdemes hozzátenni, hogy a snapback szó kizárólag az állítható, műanyag pántos sapkákat takarja. Egyre gyakrabban jelennek meg a piacon strapback típusú modellek is, ami azt jelenti, hogy a hátul lévő pánt bőrből vagy textilből készül. Ezen kívül létezik velcro pánt is, mely a tépőzáras megoldást jelöli. A szabályozó pánt anyagától függetlenül, ez a kényelmes megoldás tökéletes illeszkedést biztosít a fej formájához.

A sapka, aminek történelme van

A snapbak-ek története a tizenkilencedik század elejéig nyúlik vissza. Az egyénileg szabályozható sapka annak volt az eredménye, hogy a baseballban nem volt standardizált ruházat. Játék közben különböző típusú fejfedőket viseltek a játékosok – szalmakalapot, vitorlás sapkát, sőt akár zsokésapkát is. A hivatalos baseball öltözék részeként először a The Brooklyn Excelsiors csapat választotta a ma ismert formájában a sildes sapkát. Ez 1849-ben történt. Ekkor indult a szabályozható méretű baseballsapkák, a mai snapback-ek elődjeinek időszaka. A streetstyle részeként a huszadik század 80-as éveiben üdvözölték a snapback-eket, amikor az amerikai zenei élet hip-hop ikonjai elkezdtek ilyen sapkában feltűnni a színpadon és a klippekben. A hátul kapcsos, sildes modell a popkultúra állandó részévé vált, és egészen a mai napig elválaszthatatlan a streetwear rajongóktól világszerte, habár egy időre a snapback-eket háttérbe szorították a fullcapek.

Stílusos visszatérés

A századfordulón a snapback kiment a divatból, a baseballsapkák rajongói átálltak a fullcapekre. Ennek minden valószínűség szerint egyes cégek marketingtevékenységéhez volt köze – a szabályozható méretű sapka kerülete egyénileg igazítható a vásárló fejméretéhez, ezzel együtt pedig sokkal univerzálisabbá és tartósabbá válik, ami miatt nincs olyan gyakran szükség a sapka cseréjére, ez pedig nem kedvezett az eladásnak. A pántos sapkák azonban újra felkapottak lettek a népszerű RnB zenészeknek, Cris Brown-nak és Tyga-nak köszönhetően, akiktől a „Snapback Back” származik. A klipben a fiúk fullcapeket égetnek, és közhírré teszik az állítható sapkák diadalmas visszatérését. A video villámgyorsan elterjedt a neten, és a snapback-ek hamarosan újra megjelentek a streetwear rajongók fején. A trend még ma is tart.

×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]