A Puma márka története

Egy német kisvárosban lakott két fivér. Nagy álmaik voltak, és óriási munkakedvük. Nem volt hiány különleges ötletből sem, ami egyre inkább kiforrott, és életmóddá vált. Mesébe illőnek hangzik? Lehetséges, ha nincs az a tény, hogy egy adott pillanatban az egészet kétfelé kellett osztani. Így jött létre a Puma - a világ egyik legnagyobb ruhaipari cége.
Puma Suede
  

1924-1949 r.

A német cipőiparban két fivér kezdi meg közös tevékenységét - Adolf és Rudof Dassler. Kézzel varrott, nagyon könnyű sportcipők készítését vették célba. Hamar kiderült, hogy annak, amit csinálnak, van értelme. A Gebruder Dassler Schuhfabrik sportcipőiben világszerte szerepeltek sportolók, akik aranyérmet nyertek. 1928-ban a fivérek cipőjét Lina Radke könnyűatléta tette híressé, aki megnyerte a 800 métert Amszterdamban. Nyolc évvel később pedig Jessie Owens győzött - az amerikai futó, és négy aranyérem nyertese. Tudvalevő volt, hogy a Dassler fivéreknek szabadalmuk van az igazán jó, könnyűatlétikai cipőkre.

1948

A háború után Adolf és Rudolf szakmai útjai elkezdtek más irányba kanyarodni. A további együttműködés lehetetlennek bizonyult, ezért mindketten elkezdtek önállóan dolgozni. Adolf létrehozta az adidast, Rudolf pedig a nyomában járt, és saját márkájának a...Ruda nevet adta. Ahogy kiderült, ez nem volt egy jó irányvonal, de néhány hónappal később a név már meg is volt változtatva - a márka új neve Puma lett. Ugyanebben az évben dobják piacra az első eredeti Puma focicipőt is - az ATOM nevűt.

1949

Rudolf Dassler maradt a futballcipőknél, és létrehozta az első becsavart stoplis modellt. A további tökéletesítéseket a SUPER ATOM és az ATOM Brazil modellek testesítették meg.

1959 – 1974 r.

1959 r.

A Puma családi céggé vált. Rudolf bevette az üzletbe feleségét és két fiát is.

1970

A Puma cipők átélték nagy pillanatukat a televíziók képernyőjén. A világbajnok Pele bekötötte saját, különleges Puma King cipőjének fűzőjét, ezzel az egész világ tekintetét a német márka kivételes cipőjére irányítva.

1972

A Puma újra a híres sportolókat választotta promóciós célokra. Becsatlakozott a cég csapatához az ugandai akadályugró, aki a spéci Puma cipőben Münchenben a Világbajnokságon aranyat nyert.

1974

A Puma történetének legszomorúbb pillanata - Rudolf Dassler alapító, ötletgazda és a sportipari legenda létrehozójának halála. A siker atyja tüdőrákban halt meg, a cég vezetését pedig fia vette át, akinek betanítása már régóta zajlott erre a szerepre.

1976 r.

A cég Rudolf halála után is a legnagyobb fordulatszámon pörgött. 1976-ban eljött az ideje, hogy bemutassák a világnak a márka technológiáját, ami aztán jellegzetességévé és ismertetőjegyévé vált. Az S.P.A technológiájú cipőkről van szó, vagyis amelyek sarka enyhén magasított. Ez a szerkezeti megoldás megakadályozza az Achilles-ín deformálódását.

1989 – 1998 r.

1989

A Puma megszűnt családi cégnek lenni. Rudolf Dassler fiai eladták saját többségi részvényeiket egy svájci cégnek.

1998

A márka, ami mindig is a sportolókra épített, kizárólagossági szerződést írt alá a népszerű teniszezővel, Serena Williams--szel.

2000 – 2015 r.

2000

Megszülettek a motorsportokhoz kialakított cipők, többek között a Porshe márkával való együttműködés keretében. 2002-ben debütált a Puma Forma-1 vezetőknek kialakított sneakere - a Puma Speedcat.

2006

A Puma elkezdett a divatvilág felé kacsingatni. Ahogy ma már jól tudjuk, ez egy nagyon is ígéretes irányvonal volt. 2006-ban a híres divattervező, Alexander McQueen tervezte meg sportcipőjét a márkának.

2015

A Puma nagykövetévé vált Rihanna, az énekesnő, aki a sportos divat által inspirált ruha- és cipőkollekciókat kezdett el tervezni a brandnek. Ez határozottan telitalálat volt, mivel modelljei villámgyorsan terjedtek el a divatrajongók között, a Puma pedig ismét a népszerűségi listák élén áll!

×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]