A legmenőbb verziójú oldschool. Ismerkedj meg az adidas Gazelle történetével

A stílusos streetwear megérdemli a tiszteletet. Miért? Mert azok a modellek, amiket ma már kultikusnak tartunk, nem csak úgy a semmiből lettek! Az olyan legendás lépők mögött, amilyen az adidas Gazelle, egy darabka történelem áll. Azok a cipők, amik helyből a legdivatosabbak egyikévé válnak, gyakran szinte változatlan formában maradnak évtizeden át. A dizájnjuk ennyire tökéletes és időtlen. Nincs ez másképp a híres adidas modell esetében sem, ami a sivatagok antilopjának tiszteletére kapta a nevét. Szeretnél többet tudni? Ismerkedj meg az adidas Gazelle történetével!

gazelle kollekciók

Ahogy sok, a streetwear világban nagyra tartott cipő, úgy a Gazelle is a sportból született. Az utat olyan korábbi, triplacsíkos modellek taposták ki neki, amilyen az 1960-as adidas Rom - a cipő, amelyik a római olimpiai játékok alkalmából készült. A cipőbe beleszeretett a német válogatott, amelyik 4 évvel később már ott volt az olimpián. A jellegzetes velúr orral és cikcakkos talppal ellátott modell inspirálta az 1966-ban piacra dobott Gazelle-t. Az adidas azonban itt egy lépéssel tovább ment és ennél a cipőnél az egész felsőrészt velúrból készítette el, ami forradalmi újdonság volt! A sportcipők akkoriban ugyanis cserzett bőrből készültek. Ez volt tehát az első olyan edzőcipő, ami velúrból készült (ráadásul kenguruból!) Ennek köszönhetően jóval könnyebb volt, mint a többi, ilyen típusú modell.

Piros vs. Kék

Tudtál róla, hogy az adidas Gazelle nem mindig létezett ennyiféle színben? Eleinte csak két színben készült: pirosban - Gazelle Rot és kékben - Gazelle Blau néven. A színnek azonban nem díszítő szerepe van. A két verzió különbözött egymástól. A pirosnak áttetsző, csúszásmentes talpa van, amit a korábbi, Olympiade modellből merített a brand. Ez egy kültéri használatra készült cipő volt. A kéknek pedig rendkívül jól tapadó talpa volt, ami mikrobuborékok felhasználásával készült, és beltéri használatra szánták.

buty gazelle

1972 - A jövő divatikonja

Már azelőtt, hogy megérkeztek a 70-es évek, a Gazelle az adidas egyik legkedveltebb modellje volt, a brand pedig folyamatosan dolgozott a tökéletesítésén. 1972-ben jött el a lépő nagy pillanata, amikor Mark Spitz, aki a müncheni olimpián 7 aranyérmet szerzett, megmutatta az egész világnak. De ahelyett, hogy a lábán lett volna, ő... a feje fölött tartotta. Aztán kissé visszaesett a népszerűsége, az adidas pedig úgy döntött, hogy a Jaguar nevű modellel helyettesíti. De az ötlet bukásra volt ítélve, a Gazelle pedig hamarosan dicsőségesen tért vissza, amikor a Popeye, a japán stílusbiblia 1976-ban a jövő divatikonjának kiáltotta ki.

1985 - Az Egyesült Királyság kedvenc cipője

A Gazelle körüli igazi őrület a 80-as években, Nagy-Britanniában tetőzött. A modell egészen könnyen elérhető és viszonylag olcsó volt, ezért sokaknak a lábán ott lehetett, de így is mindenki viselni akarta. A stadionokból és a sportpályákról kilépett az utcára, abszolút városi sztárrá válva. Érdekes, hogy csak 1985-ben dobták piacra a harmadik színt, ami mára már egy igazi gyűjtői gyöngyszem lett - ez volt a zöld adidas Gazelle Grün. A többi színállásra a 90-es évekig várni kellett.

adidas gazelle

A XXI. századi áttörés - A városban a lábakon és Madonna szekrényében

A triplacsíkos velúr modell kivétel nélkül megdobogtatta a britek szívét. A tinédzsereken kívül imádták a hírességek, a hip-hop és az elektronikus zene sztárjai - azoké a műfajoké, melyek ekkoriban virágkorukat élték Britanniában, de a britpop, a britek saját műfajának sztárjai is szerették. Viselték az Oasis tagjai, Madonna, Robbie Williams lányok. Ez a cipő a 80-as és 90-es évek európai kultúrájának egy darabkája.


2016

2016-ban az adidas úgy döntött, hogy megemlékezik a legendás modellről, piacra dobva ráncfelvarrott változatát, ami erősen támaszkodik a 90-es évek verziójára. A márka dizájnerei azért ezt választották, mert a XX. század utolsó évtizedében komoly kulturális jelentőséggel bírt.
Impressed? No wonder! Az adidas Gazelle egy olyan cipő, aminek történelme és lenyűgöző hagyományai vannak. Bejön a kultikus streetwear? Mindenképp bővítsd ki a kollekciód ezzel a modellel! Nézd meg a legendás triplacsíkos lépő Sizeernél elérhető tökéletes kínálatát.


[script]var $animation_elements = jQuery('.animacja');var $window = jQuery(window);function sprawdz_widok() { var window_height = $window.height(); var window_top_position = $window.scrollTop(); var window_bottom_position = (window_top_position + window_height); $.each($animation_elements, function() { var $element = jQuery(this); var element_height = $element.outerHeight(); var element_top_position = $element.offset().top; var element_bottom_position = (element_top_position + element_height); if ((element_bottom_position >= window_top_position) && (element_top_position <= window_bottom_position)) { $element.addClass('widok'); } else { $element.removeClass('widok'); } });}$window.on('scroll resize', sprawdz_widok);$window.trigger('scroll');[/script]
×
[script]$(document).ready(function() { /* MP - Bug ENPSUP-12079 */ $('#js-header').mouseenter(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '0'); }); $('#js-header').mouseleave(function() { $('.zoomContainer').css('z-index', '100'); });});$(document).ready(function() { $('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_loyaltyClubJoin').change(function(){if($(this).is(':checked')) {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').attr('required', '');} else {$('#cart_flow_address_step_loyaltyScheme_consentForm_consent_1704_0').removeAttr('required');}});});[/script]